Innovatiecoaching proactieve zorg met e-health

We willen meer doen met de mogelijkheden van e-health bij mensen thuis, maar voor velen is het best spannend of ingewikkeld om zelfstandig met digitale meetapparatuur aan de slag te gaan. Kunnen we daar niets voor bedenken?” Met die vraag kwam apotheker Mark Slager bij Bureau Zorginnovatie begin dit jaar. Uit recente studies weten we dat veel mensen met atriumfibrilleren (onregelmatige of te snelle hartslag) te laat of zelfs niet de juiste diagnose krijgt. Tegenwoordig is dat met een betaalbaar mobiel ECG heel goed thuis op te sporen. 

Maar ook minder spannende technologie zoals een bloedrukmeter en een digitale handkrachtmeter geven een schat aan informatie voor de zorgverlener die er op tijd bij wil zijn en echt werk wil maken van proactieve zorg. 

Uit eerdere gratis gezondheidsmetingen in de wijk Schothorst en met de ervaring van Bureau Zorginnovatie met zelfmetingen in Zorginnovatiewinkels en tijdens de publieksbeurzen van Zorg van Nu, werd een nieuw concept ontwikkeld waarin studenten verpleegkunde een belangrijke rol spelen om apothekers en huisartsen te helpen bij de transitie van reactieve naar proactieve zorg.

"De studenten zijn extra ogen en oren in de wijk" - Mark Slager, apotheker

Studentenmeetteam ROC MW

Met de implementatie- en opschalingsvoucher van ZONMW gingen Walter Stekelenburg van ROC Midden Nederland en Mark Slager van apotheek Orion in Amersfoort aan de slag met vierdejaars studenten verpleegkunde Bo Nierkes, Lars Straathof, Nazli Celebi en Julianne Roos. Vanuit de apotheek werden mensen geselecteerd en gevraagd of ze belangstelling hadden in een ‘gezondheidsscreening aan huis’. De belangstelling was groot en op 13 september ging het studententeam voor het eerst langs bij 4 mensen om diverse metingen met e-health te verrichten. 
 

De resultaten van de metingen, maar ook bevindingen op het gebied van gezondheid, algemene dagelijkse handelingen, voeding, leefstijl en medicatie werden met Siilo veilig gedeeld. De opbrengsten waren boven verwachting van de zorgverleners en de studenten vonden het enorm leuk om de metingen te verrichten. Farmakundige Faris El Abbassi van apotheek Schothorst heeft de patiënten om hun ervaring gevraagd en ook die zijn positief over de thuismetingen. "De studenten waren, vriendelijk professioneel en goed op elkaar ingespeeld. Ze zijn de volgende keer weer van harte welkom", aldus een van de eerste patiënten. De eerste ervaringen met het thuismeetteam zijn veelbelovend en geven genoeg redenen om door te gaan. De studenten doen ervaring op met patiënten en de huisarts en apotheker hebben zo meer oren en ogen in de wijk.

Eens praten over Innovatiecoaching?

Bureau Zorginnovatie heeft een ruime ervaring met het ondersteunen van innovatie trajecten. Vreemde ogen nodig die dwingen tot kijken? Neem contact met ons op